רק מי שבאמת ובתמים אוהבת ילדים ורואה בעבודתה שליחות שאין דומה לה בחשיבותה תהיה מסוגלת לעמוד בקשיי היום–יום ולהתגבר על כל התלאות והקשיים שבדרך. ולמי שכך מרגישה ובאמת תפנה לעיסוק זה נגלה בסוד – נשיקה מתוקה, חיבוק מוחץ ומבט מלא חום של פעוט אוהב הם הדברים שבשלם אכן כדאי לך לפתוח גן.
החלטת לפתוח גן מאיפה להתחיל?
עצה טובה ראשונה שלנו אליך היא לפני כל דבר להציב שאלון לעצמך.בשאלון זה עליך לשאול את כל השאלות ולענות בכנות רבה ובמפורט. ריכוז ועיבוד תשובות אלו יביא אותך למסקנה מה יהיה אופיו של העסק שתפתחי ועל פי הנתונים שתגבשי קל יהיה לך לפנות לאנשי מקצוע ולגבש יחד אתם את אסטרטגית הפתיחה.
שאלון לדוגמה והערות מכוונות לכל שאלה:
באיזה גיל תרצי לטפל?
סוגיית הגיל תנתב אותך בבניית העסק . באם תתחילי עם תינוקות תוכלי לבנות לעצמך קבוצה מגובשת אשר תמשיך אתך שנים רבות(שיקול כלכלי וחברתי)אולם עליך להבין כי צרכיו של תינוק שונים מאוד מילד בוגר וכוללים טיפול פיזי צמוד ותובעני ,כך שלא תוכלי לטפל בו זמנית במספר גדול של ילדים. אם חשוב לך מאוד האלמנט הדידקטי, יצירתי וחינוכי כדאי שתכווני את עצמך לגילאים הבוגרים קצת יותר בהם תוכלי לתת ביטוי לכשרונותיך.
כעסק כלכלי המעונין להיות רווחי כדאי גם לבחון את השוק ואת צרכיו במקום בו הנך מתכוונת לפתוח את העסק.
כמה ילדים יהיו בגן?
הנורמה המקובלת קובעת כי מטפלת בוגרת אחת יכולה לטפל בעד חמישה פעוטות. החישוב ברוב המקרים הנו כלכלי- האם כן או לא להביא מטפלת נוספת? מן הצד העסקי כדאי שתזכרי כי מטפלת נוספת תהיה שכירה או שותפה שלך מה שבכל מקרה דורש משכורת נוספת, ביטוח וכל ההטבות המקובלות במשק. אולם מן הצד החברתי –מטפלת נוספת היא כלי עזר ענקי בידיך המעניק אפשרות להשקיע זמן איכות עם הילדים בגנך(ולא להיות עסוקה רק בטיפול השוטף). היא מעניקה לך ביטחון לכל מקרה של מחלה שלך, צורך ביום חופשי או מקרה חירום (נדיר אך אפשרי) בו נפצעת את או אחד הילדים במהלך פעילות בגן והנך לבד עם הילדים.
נקודה נוספת למחשבה היא גיל הילדים בגן –כפי שאמרנו ככל שגיל הילדים בוגר יותר יכולה לשהות בגן אחד קבוצה גדולה יותר של ילדים.
האם הגן ימוקם בתוך ביתך הפרטי?
אם התקבלה החלטה כלכלית למקם את הגן בתוך ביתך(על מנת לחסוך שכר דירה)כדאי שתיקחי בחשבון את הפרטים הבאים: עליך להודיע לשכנייך על פתיחת הגן ולקבל את אישורם, שכנים לא מרוצים יכולים לסגור לך את הגן באמצע השנה…לא נעים! עליך להודיע לרשות המקומית על פתיחת עסק בביתך- ישנם חוקים הנקבעים ע"י הרשות המקומית המגדירים את חובותייך ואת זכויותייך בנושא בררי אותם.
ועלייך לזכור – השיקול הכלכלי אשר הנחה אותך יכול גם להיות מכשול לרגלייך- לא כל משפחה תסתגל לגן בתוך ביתה, ילדייך הפרטיים אולי ירטנו ובעלך יעקם את האף, אך הורי הילדים אשר נרשמו לגנך ירצו בוודאי להרגיש בנוח ולדעת שילדם נרשם לגן ולא לסלון המשפחתי שלך-הפתרון הוא בדרך כלל בהפרדת הגן מן הבית הפרטי ע"י כניסות נפרדות, שימוש בקומה אחת מן הבית לצורכי הגן וכ"ו.
האם תשכרי בית או מבנה להקמת הגן?
השיקול הראשון במקרה זה הנו כלכלי, רק אם ירשמו מספיק ילדים תוכלי לשכור לעצמך מבנה בנפרד לצורכי הגן. כמובן שנושא זה דומה לשאלת הביצה והתרנגולת- לגן יפה ומרשים אשר נמצא במבנה מתאים אולי ירשמו יותר ילדים אך מה יקרה אם לא? את כבעלת גן תצטרכי לשאת בהוצאות בכל מקרה.
הפתרון הזמני יכול להיות עבודה מן הבית בשנים הראשונות עד לרכישת שם, התחברות לבעלות גנים ושכירה משותפת של המבנה או לקיחת סיכון כלכלי מחושב הלוקח בחשבון הפסד בשנים הראשונות.
מה צריך לקחת בחשבון בשכירת בית להקמת גן?
את גודל הבית הנדרש לפי כמות הילדים, רצוי בית ללא קומות ומדרגות, כדאי לשכור בית קרקע צמוד גינה(אידיאלי לילדים ולהורים),חנייה נוחה ובטיחותית בקרבת הבית, אישור השכנים ואישור הרשות המקומית (הפעם זהו תפקידו של בעל הבית להשיג אישורים אלו).עריכת חוזה מפורט וטוב עם בעל הבית, חוזה אשר יעניק לך כיסוי ביטוחי לכל מחדל שיקרה בבית, יבטיח לך שבעל הבית לא יוכל להוציאך מן המקום באמצע השנה ועוד.
החלטת לצאת אל הדרך מה תעשי קודם?
אחת הבעיות הגדולות של בעלת גן פרטי היא שהכול אבל ה כ ל מונח על כתפיה. התרגלי לכך וכמה שיותר מהר, נסי להיעזר באנשי מקצוע שיחסכו לך זמן וכסף(רשימת אנשי מקצוע תופיע בהמשך)והתייעצי בחברות מנוסות (גננות וותיקות ).
להלן רשימה חלקית של המטלות העומדות לפנייך:
- פרסום ההרשמה אל הגן ,דרך עיתונות מקומית, אתרי אינטרנט, מפה לאוזן
ולוחות מודעות(כדאי להתמקד במקומות בהן מבלים הורים עם ילדים קופות חולים ומרפאות, מרכזים קהילתיים, טיפות חלב, גני שעשועים ועוד) - בניית ועיצוב הגן –בתלות בתקציב, בצרכים ובטעמך האישי.המגוון עצום וקיימות שפע חברות מתחרות בשוק כדאי לבצע סקר מקיף ומלא של כל העסקים הקיימים בשוק,יש להקפיד לרכוש ציוד נושא תו תקן ואיכותי ,רצוי מחברות גדולות ומוכרות וכמובן שכדאי להשוות מחירים אך לא על חשבון איכות ובטיחות.
בניית הגן יכולה להכיל את רשימת המטלות הבאות: בניית קירות גבס ויצירת מתחמים, צביעה וקישוט הקירות, רכישת ריהוט לפינות קבועות כגון מטבח, פינת בובות, פינת קשב ורגיעה, פינת ג'מבורי ועוד, רכישת ציוד ואביזרי הפעלה: משחקים מוטוריים, משחקי קופסא, בובות , כלי נגינה ועוד. רכישת ציוד מתכלה :דפים, צבעים, מכחולים ועוד.
חשוב לזכור !
לא להתלהב ולהרבות בקניות ראשוניות, חשוב לשמור על תקציב מאוזן ולעתים קרובות דברים שהתלהבתן מהן בפעם הראשונה יתגלו כבלתי שימושיים. ישנם דברים אשר הנם בגדר חובה וישנם דברים שאפשר יהיה להוסיף מן התקציב החודשי בכל פעם-גם ההורים וגם הילדים ישמחו לגלות בכל חודש פריט חדש בגן דבר המוסיף ומרענן.
בניית ועיצוב חצר הגן-
במידה וישנה חצר חשוב כי היא תהיה נקייה,נעימה,מזמינה ובטיחותית. התייחסו אל החצר שלכן כאל כרטיס ביקור –עוברים ושבים ברחוב אינם רואים את פנים הגן ואת הנעשה בתוכו מבחינתם הגן הוא החצר שלכן.השקיעו בגינון (זכרו להימנע משיחים קוצניים ורעילים בחצר הגן),עצבו את חצר הגן באורח בו יוכלו הילדים לשחק בפינות שונות אך להיות תמיד אל מול עיניכן הפקוחות, הקפידו ברכישת ציוד על הימצאותו של תו תקן ועל נושא הבטיחות ואם צריך לקבע מתקנים ביציקה עשו זאת בדחיפות ראשונית, בדקו את הציוד הנרכש וזכרו ציוד זה צריך לעמוד בגשם, שמש ובבלאי ממשחק –רכשו רק ציוד בטיחותי ואיכותי –הזול הוא היקר בסופו של דבר.
בניית תכנית הפעלתית דידקטית
כדאי לבנות תכנית שנתית ולהשאיר מקום לגמישות ויצירתיות .בבניית התכנית הסתייעו ברשימת הנושאים המקובלים ללמידה על פי המלצת משרד החינוך ואנשי הדרכה ועל פי הגילאים השונים. הכניסו כשבועיים עיסוק בכל אחד מחגי ומועדי ישראל למסגרת התכנית וכמובן את עונות השנה.
החליטו עם ההורים כמה ואיזה חוגים יהיו, שכרו את שירותיהם של אנשי מקצוע, בדקו כי הם מבוטחים וכי פעילותם אינה מזיקה חלילה,הטריחו עצמכן וגשו לשיעור הדגמה שמבצע המפעיל –אין טוב ממראה עיניים. שכנעו את ההורים בכל דרך לבחור חוגים לא מתוך מניעים ראוותניים ורצון ליוקרה אלא מתוך רצון להנאת הילד ובהתאם לגיל הילדים.
קבעו מראש מועדים לאספות הורים (לפחות שלוש פעמים בשנה)מועדים לשיחות אישיות עם כל הורה(חשוב מאוד!)מסיבות ואירועים חגיגיים. נסו למסד מסורת של שיח הורים דבר המקל מאוד על פריקת מטענים שליליים וכעסים מיותרים. נסו לרתום את ההורים לפעילות משותפת והתנדבותית דבר התורם מאוד לגיבוש החברתי החשוב בעיקר בתחילת הדרך.
העשרה אישית ולימוד
במסגרת כל המטלות ושגרת היום יום השוחקת אל תשכחי את עצמך! הרשמי לימי עיון, השתלמויות, כנסים והרצאות. בקרי בתערוכות והפכי את המקצוע למקצוע חי ותוסס.
כיצד בונים תקציב?
בניית התקציב היא משימה חשובה מאין כמוה, נפילתו או שגשוגו של כל עסק תלויה ישירות באמינות התקציב ולא פחות חשוב בהצמדות לתקציב הקיים.
בגן עירוני החיים "פשוטים" יותר התקציב נקבע מראש וידיה של הגננת כבולות.בגן פרטי התקציב בידיה של בעלת הגן והוא אינו קבוע ויציב.
העצה הטובה ביותר היא לבנות את התקציב בסיוע איש מקצוע ולנסות להיצמד אליו לאורך כל הדרך.
התקציב חייב להיות שנתי ולקחת בחשבון את כל הנתונים :מספר הילדים בגן כלומר ההכנסה הקיימת וכל ההוצאות הקיימות קטנות כגדולות אל תזלזלי בסכומים קטנים , חיבור אגורה לאגורה הופך לסכום משמעותי ואי לקיחתו בחשבון תיצור גירעון מפתיע.
באם התשלום בגנך כולל ארוחות- בני תפריט קבוע ותמחרי אותו מראש. בדקי מה זול יותר בעבורך לבשל לבד או להסתייע בשירות הסעדה(קייטרינג).חשוב כי תדעי שיש אף חברות המספקות מוצרי יסוד במחירים פחותים עד לפתח ביתך.
לאיזה אנשי מקצוע ניתן לפנות?
- מעצבי גנים ומתכננים
- סוכן ביטוח
- יועץ בטיחותי
- יועצת דידקטית
- תקציבאים ותמיכה שיווקית
- ספקי גני ילדים
ומה הכי חשוב?
החשוב ביותר הוא לעבור כל יום בשלום, ולסיימו שלמים בריאים ועם חיוך על השפתיים!